Ontwerpen uit het boekje?
Plantenboeken bieden een scala aan foto’s van vasteplanten. En ook op internet is een schat aan informatie te vinden. Veel ontwerpers van beplantingen nemen dan ook hun toevlucht tot het zoeken in boeken en op internet. Maar is dat wel zo verstandig?
In de wereld van de vasteplanten zijn enorme sortimenten bekend. Neem het geslacht Hosta of het geslacht Hemerocallis. Van deze plantengeslachten bestaan duizenden beschreven variëteiten. Het uitzoeken van de juiste variëteit is voor ontwerpers is dan ook geen sinecure.
Toevlucht
Veel ontwerpers nemen dan ook hun toevlucht tot het zoeken in boeken en op internet. Maar tik in Google eens de naam van een voor jou bekende plant in. Je zult merken dat er een gigantische hoeveelheid afbeeldingen op je scherm verschijnt, waaronder helaas ook een heleboel verkeerde. Met plantenboeken is het net zo: er bestaan veel goede titels, maar jammer genoeg zijn er ook tal van boeken van mindere kwaliteit. Natuurlijk bieden goede boeken en sites veel bruikbare inspiratie, maar de praktijk is toch de beste leermeester.
Niet realistisch
Het probleem is dat veel plantenfoto’s in boeken of op internet gemaakt zijn op de mooiste dag van het jaar, in het beste licht en op het aantrekkelijkste moment. De planten zien er dus op hun fraaist uit, maar geven vaak geen goed beeld van de werkelijkheid. Daarbij komt ook nog dat als beplanting wordt gefotografeerd in het eerste jaar na aanplant, de aangegeven bloeitijden niet kloppen.
Onder de grond
Daarnaast is het bij het ontwerpen van beplantingen niet alleen van belang om rekening te houden met de bovengrondse kenmerken van de plant, zoals het blad, de vorm van de bloem en de kleur. Een ontwerper moet ook kijken naar hoe een plant zich in de grond gedraagt. Heeft de plant bijvoorbeeld vlezige wortels, waardoor hij goed onder droge omstandigheden kan groeien? Of is het juist een plant met een heel dun wortelgestel, die gewend is om in de bergen te groeien, maar die op een andere groeilocatie in de problemen kan komen?
Praktijk
Alles pleit er dan ook voor om als ontwerper niet af te gaan op mooie foto’s in boeken of op internet, maar om vooral uit te gaan van de praktijk. Met name bezoeken aan kwekerijen en kennis opdoen bij de kweker voorkomt teleurstelling. Bij GreentoColour® zijn dat twee vliegen in één klap: Naast uitgebreide vakkennis beschikken de ontwerpers over jarenlange ervaring in het ontwerp van beplantingen. Uw project is bij ons dus altijd in goede handen! Neem eens een kijkje in de beeldbank en raak geïnspireerd door alle mogelijkheden.